Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Eso: ”Grön upphandling kan ge negativ effekt på miljön”

Publicerad: 10 december 2013, 13:15

I en ny rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (Eso) hävdar de två miljöekonomerna Sofia Lundberg och Per-Olov Marklund att grön offentlig upphandling inte har någon effekt på miljön.


Eso menar i rapporten till och med att offentliga inköp som styrs av miljöhänsyn kan komma att motverka sitt syfte och skapa en ökad efterfrågan på miljödåliga produkter.

Sofia Lundberg och Per-Olov Marklund bygger till stor del sina slutsatser på antagandet att politikerna förväntar sig att offentlig grön upphandling också ska leda till grönare konsumtion och produktion i de privata leden.
”Vi visar att det inte finns några vetenskapligt vedertagna resultat som kan bekräfta de förväntningarna. De politiska ambitionerna vilar därför på mer eller mindre grundlösa antaganden”, skriver de i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag.

Regeringens upphandlingsutredare Anders Wijkman är ytterst kritisk till Esos rapport.
– Det har inte gjorts några samlade analyser över hur effekterna på miljön påverkats av miljökrav i upphandling. Vi vet inte ens de totala volymerna av offentliga inköp. Det här konstaterar Eso i sin rapport. Ändå vågar man sig på att göra påståenden som är kategoriska. Det finner jag oerhört märkligt. De har inga studier som på något sätt bekräftar deras påståenden, säger han till Miljöaktuellt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.