tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

ESS-beslut i kväll?

Publicerad: 28 maj 2009, 07:43

Blir det Sverige, Spanien eller Ungern som får partikelacceleratorn i ESS? I kväll möts forskningsministrarna för att sälja in sina förslag.


I kväll möts europas forskningsministrar från 17 länder för att diskutera placeringen av European Spallation Source, ESS där en åtråvärd neutronkälla för bland annat materialforskning kommer att placeras.

Kostnaden väntas bli cirka 12 till 13 miljarder kronor och ESS bedöms bli klar under 2018. Tre platser är aktuella, svenska Lund, spanska Bilbao och ungerska Debrecen.

Men något slutgiltigt besked är sannolikt inte att vänta, enligt Karl-Fredrik Berggren, professor i teoretisk fysik vid Linköpings univeristet.

– Det finns intressen för att skjuta på den här processen. Jag tror att det gäller Ungern och Spanien, därför att de inte är klara med sina egna förberedelser. Jag tror inte heller att de känner sig starka nog mot Sverige, säger Karl-Fredrik Berggren, till SR Vetenskapsradion.

Sverige, tillsammans med Danmark, Norge och de baltiska länderna lovat stå för hälften av kostnaden för ESS.

Inte ens om forskningsministrarna förordar ett land efter kvällens möte tror Karl-Fredrik Berggren att saken på minsta vis är klar.

– Nej absolut inte, det är början på en lång, lång resa, säger Karl-Fredrik Berggren, till SR Vetenskapsradion.

Med neutronkanonen i ESS ska allt från molekyler till plaster och proteiner kunna studeras. ESS påstås bli världens kraftfullaste neutronkälla. Kapaciteten är direkt avgörande för hur detaljerade studierna kan bli.

” Skillnaden mellan de existerande och de framtida neutronkällorna kommer att vara som skillnaden mellan att titta på ett föremål i skenet av ett stearinljus och att göra det i blixtbelysning”, skriver ESS Scandinavia, som sköter den svenska förhandlingen om lokalisering, på sin webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev