Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Etanoförsäljningen rasade i november

Publicerad: 27 november 2008, 13:08

Etanol E85-försäljningen brakade ihop i november. Som värst minskade försäljningen med 94 procent.


Försäljningen av etanol E85 föll med 24 procent i november jämfört med oktober, meddelar Gröna Bilister. Efter att ha undersökt försäljningen på ett hundratal mackar i landet noteras en nedgång på som värst 94 procent vid en mack. En mack redovisar en uppgång på 20 procent men i övrigt är det nedåt, i snitt alltså 24 procent.

Gröna Bilister ställer regering och bensinbolag till svars för raset.

”Det är en mindre minskning än vi fruktat. Många etanolbilister vill göra rätt för sig och betalar extra för att göra en miljöinsats. Det är konsumenter som är fly förbannade över att regering och bensinbolag i snart en månad låtit det kosta extra att ta miljöansvar, och nu måste betänketiden vara ute. Det är dags att få ordning på spelreglerna”, kommenterar Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister, i ett pressmeddelande.

Gröna Bilister hävdar att prisbilden på E85 jämfört med bensin är orimlig. Med hänvisning till klimatberedningen och en bred överenskommelse om att bensinskatten måste höjas menar organisationen att politiska beslut skulle korrigera prisbilden på E85.

Även bensinbolagen får bakläxa. Bolagen borde lära av gasbolagen och alltid se till att E85 alltid är billigare än bensin.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev