söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Etanol värre än bensin

Publicerad: 19 januari 2010, 08:23

Att byta ut bensin mot etanol ger ökade utsläpp av växthusgaser. Det kostar dessutom 400 miljarder kronor bara inom EU. Det hävdar Junilistans partiledare, professor Sören Wibe.

Ämnen i artikeln:

Etanol

Användningen av etanol istället för bensin leder till ökade utsläpp av växthusgaser. Det hävdar Sören Wibe, professor i skogsekonomi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå, i en rapport. I Svenska Dagbladet resonerar han om slutsatserna av rapporten. Det svenska koldioxidprogrammet med bland annat miljöbilspremier för etanoldrivna bilar och befrielse från trängselskatt, har sedan millenieskiftet ökat utsläppen av koldixid med 20 miljoner ton, hävdar Wibe i SvD.

Att etanolanvändning ökar utsläppen är en uppfattning med brett stöd, menar Wibe, och hänvisar till ett antal studier från bland annat FAO, OECD, Världsbanken och EU-kommissionens forskningsgrupp.

Sambandet mellan utsläpp består enligt Wibe i ett bruket av jordbruksmark för att odla etanolgröder leder till minskat utbud av livsmedel eller djurfoder på marknaden, något som leder till höjda priser. Det i sin tur resulterar i att ny mark uppodlas på andra håll i världen vilket resulterar i utsläpp av stora mängder kol. En studie spekulerar i en 25-procentig höjning av priset på majs och en 10-procentig höjning på socker. Resultatet är nyodlingar på cirka 100 miljoner hektar i världen. Ett konkret exempel är de ökade majsodlingarna i USA 2006 som fick till följd att produktionen av sojabönor minskade, något som i sin tur resulterade i ökad produktion av sojabönor på andra håll i världen.

Att använda etanol istället för bensin kan möjligen sänka mängden koldioxidutsläpp i världen, men först om 50 till 60 år, menar Wibe vidare. Därtill ökar priserna på livsmedel. Den sammanlagda kostnaden för EU:s etanolanprogram beräknas till 400 miljarder kronor, även då effekterna av till exempel arbetstillfällen tagits i beaktande.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev