lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Etiska fonder vinner mark

Publicerad: 8 september 2015, 03:00

Andelen etiska fonder har fördubblats på sju år. I dag är etiska fonder billigast inom premiepensionen.

Ämnen i artikeln:

SverigeAffärerEkonomi

Etiska fonder har lägre avgifter, visar en ännu opublicerad rapport från Pensionsmyndigheten. Avgiften för de etiska fonderna ligger på 0,21 procent av kapitalet medan avgiften för övriga fonder är 0,35 procent.

Anledningen till att priserna är låga beror på att svenska banker och företag inom gröna fonder har en lågprisprofil, rapporterar Svenska Dagbladet.

Etiska fonder har ökat i Sverige. Rapporten visar att 37 procent av de 356 svenska fonderna är etiska och att bara nio procent av de utländska fonderna är etiska.

– Det här är förvånande. Det är möjligen så att Sverige har kommit en bra bit längre än andra länder när det gäller etiska fonder, både när det gäller förvaltning av fonderna och när det gäller placering i dem, säger Mats Öberg, chef för fondenheten på Pensionsmyndigheten till Svenska Dagbladet.

Förklarningen till att etiska fonder har ökat beror på att de välkända företagen Nordea, SPP och Folksam tillsammans har de tio största etiska fonderna.

– För tio år sedan sågs det som en kostnad att arbeta hållbart men nu ser man på rörelseresultatet att det lönar sig, säger Mats Öberg.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev