måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Etiska kommittéer ska förankra hållbarhet i storbolagens styrelser

Publicerad: 6 augusti 2013, 11:21

Flera internationella storbolag har startat särskilda kommittéer som ska förankra frågor om hållbarhet och etik i bolagsstyrelserna.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Hittills har mellan 25 och 30 större internationella bolag startat någon typ av etik- eller hållbarhetskommitté i sin styrelse och trenden verkar sprida sig. I Norden är fenomenet än så länge rätt ovanligt, men det finns undantag. I Sverige har till exempel Autoliv och Millicom inrättat etiska kommittéer och Telia Sonera är på väg att göra det.

Ett annat bolag som nu hör till Nordens första är Stora Enso som på sin årsstämma i slutet av april inrättade det man kallar Global responsibility and ethics committee.
– Vi är glada att styrelsen har tagit det här initiativet. Genom att ha en kommitté kan man säkerställa att strategin är förankrad i styrelsen, samtidigt som det vittnar om hur viktiga frågorna är för Stora Enso, säger Terhi Koipijarvi som är ansvarig för globalt ansvarstagande på bolaget.

Stora Enso poängterar att den nya kommittén inte ska detaljstyra det dagliga hållbarhetsarbetet i verksamheten. I stället ska den arbeta med långsiktiga strategier.
–Kommittén kommer att stärka Stora Ensos engagemang i ansvarsfrågor genom att regelbundet göra ut-
värderingar av strategin som rör hållbarhets- och etik-
frågor. Den kommer bland annat att gå igenom policy, ledningssystem och intressentengagemang, säger Terhi Koipijarvi.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev