Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ett annorlunda virusprogram

Publicerad: 24 april 2009, 13:04

Varför göra manuell virusanalys när det går att göra automatiskt? Svenska Vironova har metoden.


Automatisk virusanalys istället för manuellt. Det är bioteknikföretaget Vironovas affärsidé. Spännande, tycker Teknik360 och gjorde ett studiebesök på företaget i Nacka utanför Stockholm.

När man besöker Vironova förväntar man sig vita labbrockar och ett stort laboratorium. Det öppna kontorslandskapet blir nästan en chock.

– Vi jobbar inte med proverna här utan på Karolinska Institutet i Huddinge. Det är här programvaran kommer till, säger Ida-Maria Sintorn, huvudansvarig för bildanalys.

Även om lokalen inte är den mest spännande man sett kompenseras detta med en titt på Virus Analyzing-programmet.

Man får in en mikroskopisk bild från ett forskningsföretag, som föreställer till exempel ett vinterkräksjukevirus – det finns fyra stycken. Sedan för man in bilden i Vironovas databas. Magin kan börja.

Först ställer man in vilken form och storlek på viruset programmet ska hitta. I det här fallet är viruset runt och cirka 27-38 nm stort. Då väljer man runda former och inom det storleksintervallet. Viruspartiklarna markeras nu på skärmen.

Självklart går det inte att alltid veta vilken form viruset har och hur stort det är i förväg. Det är inte heller möjligt för Virus Analyzer att hitta oidentifierade virus.

Sedan kan man kopiera över virusen på bilden till en plot. Här går det att välja olika egenskaper som viruset kan ha. Till exempel hur kompakt det är. När olika egenskaper har testats går det att urskilja om allt, som är markerat, är virus, olika virus eller inget alls.

För identifiering av kräksjuke-virusen är programmet klart och säljs. Men busiga virus som Ebolavirus ställer till det.

– Ebolavirus är formade som maskar. Men de kan ligga ihopklumpade och ha olika struktur även om de har samma form. Vilket gör det till ett svårt matematiskt problem att få programmet att identifiera dem, berättar Ida – Maria Sintorn.

Programmet är alltså långt ifrån fulländat men framtidsvisionerna är det inget fel på.

– Tanken är att man ska kunna koppla ett elektronmikroskop till en dator och använda sig av programmet direkt i laboratoriet, menar Ida – Maria Sintorn.

För att få en standardanalys av en mikroskopbild kostar det 4.436 kronor.

– Det är grundpriset men oftast vill man ha ytterligare tjänster och då kostar det mer, säger Ida – Maria Sintorn.

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev