Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ett år med plushus: överskott på 1.600 kWh

Publicerad: 15 september 2010, 04:36

Sveriges första plushus har använts i ett år. Trots en kall vinter blev nettot av det lilla kraftverket 1.600 kWh, enligt SBR.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Det första så kallade plushuset i Sverige redovisar ett överskott på 1.600 kWh efter ett år. Huset som togs i bruk i Åkarp i Skåne hösten 2009 är 150 kvadratmeter stort och används som familjebostad.

Resultatet har uppnåtts trots en kall vinter. Inomhustemperaturen har hållits på 20-22 grader och varmvatten har producerats för en familjs behov.

– Ett viktigt syfte med huset var att se om det med beprövad teknik går att bygga villor som kan producera mer energi än de använder, samtidigt som husen både estetiskt och praktiska ska klara kraven på en bra familjebostad, säger Karin Adalberth, doktor i byggnadsfysik, i ett pressmeddelande. Karin Adalberth är dessutom den som skapat huset och bebor det med sin familj.

De centrala delarna i huset är värmeväxlare som tar hand om värme i avloppsvatten och ventilationsluft. Solfångare och solceller producerar el och värme. I huset används utvalda hushållsapparater med låg energiförbrukning. I huset finns även en gipsskiva med vaxgranulat som magasinerar värme under varma dagar och som släpper ifrån sig värme vid kyligare väder.

Karin Adalberth tror att vidareutveckling kan ge ytterligare energivinster.

– Nu när vi sett att förväntningarna uppfyllts hoppas jag på många efterföljare. Dessutom kan teknik och byggmetoder vidareutvecklas och ge ännu större energivinster, säger hon i pressmeddelandet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.