Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ett år senare – fortfarande oklart om kärnkraftssubventioner

Publicerad: 20 Juni 2011, 08:52

Den 17 juni förra året fick centerpartisten Sven Bergström igenom kravet i riksdagen att regeringen måste förtydliga att inga statliga subventioner ska ges till nya eventuella kärnkraftsreaktorer. Men regeringen säger fortfarande att man utreder frågan, och enligt SR Ekot börjar nu Bergström bli otålig.


Fortfarande är det oklart exakt när regeringen tänker presentera sin syn på hur en subvention ska definieras. Ett år har nu gått sedan riksdagen röstade ja till förslaget om att öppna upp för möjligheten att ersätta gamla reaktorer med nya.

Att det blev ett ja berodde mycket på att centerpartisten Sven Bergström fick igenom kravet om ett förtydligande av att staten inte ska få subventionera några nya kärnkraftssatsningar. Regeringen fick i uppdrag att återkomma till riksdagen om ett lagförslag i frågan eller om ”andra åtgärder med innebörden att direkta eller indirekta statliga subventioner inte kan påräknas.” Detta byggde på Sven Bergströms motion i ärendet.

– Jag vill gärna se att det kommer på plats naturligtvis, säger nu Sven Bergström till SR Ekot.

Enligt Ekot är Sven Bergström bland annat orolig för att regeringen kan hitta sätt att ge stöd bakvägen, till exempel om det statliga bolaget Vattenfall skulle vilja satsa på kärnkraft.

– Vattenfall är ju ett statligt bolag. Där är det ju oerhört viktigt att man inte, med vinster i andra verksamheter, skulle ta pengar och satsa i äventyr av typen ny kärnkraft. Där är det oerhört viktigt att alla är överens om att så måste det vara.

Ekot intervjuar även Jakob Heidbrink, universitetslektor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Han menar att det kan bli svårt att slå fast vad som ska bedömas vara en subvention.

– Det hör faktiskt till de mer komplicerade begreppen som den ekonomiskt relaterade juridiken har att erbjuda. Jag misstänker att det inom regeringen förs diskussioner om gränsmarkerna där de partier som är positiva till kärnkraft förespråkar att man ska få göra så som stat. De partier som är negativa till kärnkraft säger att så får vi inte göra, för det är en subvention.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.