Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ett år senare: Nu botar it-miljonären diabetes

Publicerad: 13 november 2008, 04:50

För ett år sedan såldes Lars Liljeryds företag för 1,6 miljarder. Vi avslöjar hur pengarna spenderas.


Den 8 november förra året stor det klart. Dolby Laboratories köpte svenska Coding Technnologies för 1,6 miljarder kronor. Bolaget, som Lars Liljeryd grundat tio år tidigare, hade bland annat utvecklat kompressionstekniken aacPlus codec som finns i mpeg-4-formatet. Företagets teknik finns även i 3GPP-, 3GPP2-, Digital Radio-, DVB- och i dvd-formaten.

Även om Lars Liljeryds bara ägde ”en bråkdel” av företaget vid försäljningen förändrades hans liv när miljonerna trillade in.

– Livsvillkoren har förbättrats. Det känns bra. Jag har ny båt och ny bostad, säger han i en intervju med Teknik360.

Det nya huset ligger strax intill havet med strandtomt i Stockholms skärgård. Där kan han också förtöja sin nya yacht, en förlängd 48-fots Princess. Sedan tidigare äger han också en ännu vräkigare lyxbåt, en 90-fots Long/Range Cruiser, vilken han ska göra sig av med.

– Jag ville att livet skulle bli lite enklare. Mindre båtar är mindre bekymmer.

2006 fick Lars Liljeryd utmärkelsen Guldmusen

Men Lars Liljeryds är en obotlig entreprenör. Han arbetar fortfarande 10 procent av sin tid på Coding Technnologies. Resten av tiden slukas av nya forskningsprojekt; Diabetes Tools och Biocrine.

– Jag är född nyfiken. Jag har svårt att bara hänga framför tv:n och äta chokladbitar, säger han.

För några år sedan fick Lars Liljeryds det överraskande beskedet att han hade diabetes. Snart visade det sig emellertid att diagnosen vara fel. Det lade grunden till Diabetes Tools.

– Jag blev intresserad av de metoder som läkarna använder för att konstatera om folk har diabetes. Metoderna var väldigt bräckliga, säger han.

Diabetes Tools använder istället matematiska algoritmer för att titta på kroppen som en signalgenerator. Man har tagit fram en metod för att mäta och behandla kroppen ur ett signalbehandlingstekniskt perspektiv.

Bolaget bygger exempelvis reglertekniska modeller och programvara för att simulera olika diabetessjukdomar och se vad som händer med en virtuella patients metabolism och glykosutveckling efter att den tilldelats olika föda, mediciner eller insulin.

Det andra bolaget, Biocrine, är ett medicintekniskt läkemedelsbolag som tar fram nya substanser och läkemedel. Sedan ska rättigheterna säljas.

– Vi experimenterar just nu med att transplantera in betaceller i ögonkammaren. Kroppen stöter inte bort celler ur ögat i samman omfattning som den gör när det transplanterar betaceller i levern. Med lasermikroskop kan vi sedan följa hela händelseförloppet, vilket man inte kunnat göra tidigare, säger han.

Redan nästa år ska produkterna börjas marknadsföras. Men att slå sig fram i den medicintekniska världen är dock långt från lättarbetat. Det är en konservativ miljö där nya innovationer måste tränga genom många nålsögon innan det mottas välvilligt av läkarkåren.

– Vi ska bedriva korståg med Diabetes Tools. Vi ska tala om att läkarna gör fel idag. Det är väldigt svårt i en så konservativ bransch där läkarna har en Messiasroll. Vi är inte övertygade om att läkarna alltid vet bäst.

Finansiering till de båda bolagen kommer delvis från Lars Liljeryds försäljning av Coding Technnologies. Men det finns hemliga större privata finansiärer i kulisserna .

– Flera är riktiga doldisar inom finansbranschen med gott om pengar. Men de vill inte att jag lämnar ut deras namn, säger han.

En börsnotering av något av bolagen är inte omöjligt.

– Vi är fortfarande lite för omogna. Men det är samma tanke som med Coding Technnologies; antingen hamnar vi på börsen eller så blir vi uppköpta av någon med mycket muskler.

Med högsta sannolikhet kommer Lars Liljeryd ha nya projekt på gång när det är dags att ta Diabetes Tools och Biocrine vidare till högre nivåer. Hans drivkraft ligger i forskningen och innovationsskapandet.

– Man brukar säga i forskningsföretag att ’There’s always a right point in time to shoot the engineer”. Efter att ha forskat länge måste man börja sälja och tjäna pengar. Då får jag lite för lite att göra, säger Lars Liljeryd och avslutar:

– Jag är en återfallsentreprenör.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev