måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ett oväntat vapen mot klimatförändringar

Publicerad: 15 maj 2017, 11:46

Bävrar, ostronbankar och kalla strömmar är några av de vapen som kan hjälpa till att bekämpa klimatförändringarna. Det menar Wildlife Conservation Society.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Wildlife Conservation Society  publicerade nyligen rapporten ”14 Solutions to Problems Climate Change Poses for Conservation” där man tar upp både traditionella och innovativa lösningar som kan hjälpa till att bevara naturen och klimatet. Flera av metoderna används redan. I Utah och Washington har man återinfört bävrar som bidrar till att lagra vatten från floder. Bävrarna bygger dammar som saktar ner floderna och skapar miljöer för strandlevande arter. Dessutom bidrar de till att lagra vatten ovan och under mark, något som mildrar effekterna av klimatförändringarna.

I South Carolina har man byggt upp ostronbankar i sumpmarkerna längs kustområdena för att minska effekterna av båtarnas vågor och av tidvattnet. Revet förhindrar erosion och samlar på sig sediment. På så sätt skyddas våtmarkerna också från stigande havsnivåer.

I sydvästra Montana har förändrade strömmar gjort att vattnet blivit för varmt för öringen som lever där. Men genom att avlägsna barriär gör man det möjligt för fisken att vandra till högre liggande, kyligare strömmar.

 Länk till fler lösningar

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev