söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ett riktigt grönt bygge

Publicerad: 20 maj 2009, 10:36

JM bygger sitt nya huvudkontor i Solna. Den svarta kåken är en riktigt grön historia.


JM:s nya huvudkontor i Solna ska stå klart 1 december i år. Huset är fullspäckat med finesser som ska göra det miljövänligare. Det har även blivit klassat som en ”Green Buildling”.

– Vi valde att testa att klassa huset som ”Green Building” och klarade det, men våra byggnader brukar alltid vara så miljövänliga och energieffektiva som möjligt, säger Börje Hansson.

Börje Hansson

Green Building är ett EU-program som startades 2004 för att kunna miljöklassa byggnader. Riktlinjen är att byggnadens energianvändning ska vara 25 procent lägre än kraven som Boverkets byggregler (BBR) anger. Då räknas inte el som används av dem som bor eller arbetar i huset. Byggnaden får alltså högst förbruka 117 kWh/m2 per år, JM:s nya huvudkontors årsförbrukning kommer att ligga runt 86 kWh/m2.

Byggnadens ventilationssystem har försetts med roterande värmeåtervinning med hög verkningsgrad och dessutom utnyttjas den förbrukade luften från kontoren till att värma garaget innan den resterande värmen återvinns. Först därefter lämnar luften byggnaden.

Ventilationen drivs med hjälp ett stort fläktaggregat.

– Fläktaggregatet är stort eftersom luftmotståndet blir lägre och det åtgår mindre energi att driva fläkten, säger Börje Hansson.

Man kan även reglera temperaturen i kontorets lokaler med ett kylbaffelsystem. En låda (baffel) sitter fast i taket i varje kontor. Till den går det en vattenledning med kallt vatten och baffeln kopplas även ihop med ett luftintag. Luften kyls då ned av vattnet och kall luft blåser ur baffeln.

En baffel sitter i taket på varje kontor

– Genom att vrida baffelns reglage kan man sänka eller höja temperaturen med cirka två grader, säger Börje Hansson.

Kontorsarmaturerna kommer att ha en sensor som känner av om det är någon i rummet. De kommer alltså att tändas när någon kommer in och släckas när rummet är tomt. Kontorsarmaturerna har dagsljusreglering och en liten extra funktion. När någon går in i rummet tänds lyset, när personen sedan går ut lyser lamporna med 20 procent och efter en timme släcks ljuset helt.

Huset är såklart välisolerat och man har lagt till extra isolering för att bättre behålla värmen och stänga ute kylan. Fönstren består av tre glas varav de två innersta är isoleringsglas som ger ett bra U-värde (energieffektivitet). Isoleringen stänger inte bara kylan ute utan även trafikbuller från E4:an.

Styrelsen kommer att sitta på nionde våningen och har en
hyfsad utsikt mot E4:an.

– Vi har hårda krav på oss att sänka ljudnivån inomhus eftersom vi har trafiken från E4:an utanför, säger Börje Hansson.

Det mörka och skimrande teglet på utsidan av huset gör helt klart ett visst intryck. Det är danskt och har genomgått en annorlunda bränning än vanligt tegel, därav den mörka färgen.

Teglet har genomgått en speciell bränning och är därför mörkt
och glänser i ljuset.

Namnet på teglet kan inte vara mer passande än Black Beauty. Tanken leder direkt till den svarta hästen som gjorde filmsuccé för väldigt längesedan. Men mina nostalgiska flickminnen avbryts.

– Namnet Black Beauty kommer från en Rolls Royce modell, säger Börje Hansson.

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev