Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ett steg närmare artificiellt liv

Publicerad: 9 December 2008, 07:50

Jäst kan fungera som genfabrik för att montera ihop DNA-strängar.


Craig Venter som är mest känd för sitt arbete med att avkoda det mänskliga genomet driver också ett institut och forskarna på det har nu lyckats sätta ihop ett genom för en bakterie med en ny och effektivare metod.

Redan i januari kunde forskarna vid J Craig Venter Insitute meddela att de lyckats skapa en cell med hjälp av en syntetiskt DNA-sträng. De använde då bakterien E.coli för att klona och producera 582 970 baspar i DNA-strängen som utgör koden för en annan bakterie, M. genitalium. Det var dock en långsam och omständlig process i flera steg.

I det senaste försöket har de ersatt E.coli med Saccharomyces cerevisiae som är en jästorganism.
Den kunde i ett enda steg ta de 25 syntetiska DNA-fragment som forskarna gav den och sätta ihop dem till ett syntetiskt genom för M. genitalium. Med den nya metoden går det betydligt snabbare att sätta ihop ett genom.

Nästa steg är nu att försöka sätta in en hel syntetisk kromosom i en cell för att på så sätt kunna ”boota upp” cellen vilket skulle skapa en form av artificiellt liv. Målet är att kunna skräddarsy organismer som kan användas för att ”äta upp” miljöfarliga ämnen, slå ut sjukdomsalstrande bakterier och virus med mera.

Att skapa artificiellt liv är förstås kontroversiellt så forskarna är noga med att påpeka att de lägger stor vikt vid etiska hänsyn, men det lär ändå bli en ordentlig diskussion om den här tekniken om och när forskarna lyckas skapa den första konstgjorda livsformen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.