Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ett steg närmare EU:s csr-direktiv

Publicerad: 18 december 2013, 12:59

EU-parlamentets juridiska kommitté godkände igår EU:s föreslagna csr-krav, det vill säga de regler som säger att stora företag med fler än 500 anställda ska redovisa ickefinansiell information som arbete med miljö, sociala frågor och personalhantering.


Ämnen i artikeln:

Csr

EU-parlamentet uppmanar nu också kommissionen att föreslå krav på land för land-rapportering av skatter, ett krav som sedan länge har ställts av bland annat fler europeiska hjälporganisationer.

Lars-Olle Larsson är ambassadör för rådet för integrerad redovisning (IIRC) och senior ESG-manager på Swedfund. Just Swedfund blir nu också först ut i Sverige med land för land-redovisning av skatter i årets redovisning.
– Den här frågan kommer nog att väcka en del diskussion, inte minst bland stora svenska bolag med mycket verksamhet utomlands som Atlas Copco, Sandvik med flera, säger han till Miljöaktuellt.

Han menar att det intressanta med gårdagens omröstning är att det nu tillkommer en rad nya krav utöver redovisning av arbete med miljö och sociala frågor, bland annat på redovisning av företagens arbete med mänskliga rättigheter och hur man förebygger korruption.
– Nu kommer det bli väldigt viktigt för företagen att på ett transparent sätt berätta hur man faktiskt jobbar med mänskliga rättigheter och korruption. Det handlar inte bara om att demonstrera att man har en policy för de här frågorna. Det handlar om att man redovisar hur man bedömer risker och hur man mitigerar och reducerar de här riskerna.

Ett annat intressant kravförslag rör mångfald i företagens styrelser. Det sägs bland annat ha varit den här frågan som fick Sverige att dröja så länge innan man backade EU-förslaget.
– Nu måste företagen publicera sin mångfaldspolicy för styrelsen. Den ska inkludera åldersfördelning, könsfördelning, eventuella handikappade, den etniska mångfalden och den professionella bakgrunden på styrelseledamöterna. Det blir helt enkelt nya lagkrav som kommer att slå igenom i svensk redovisningslagstiftning. Svenska företag med fler än 500 anställda kommer att behöva lämna mycket mer detaljerad information om sina styrelser, säger Lars-Olle Larsson.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Csr

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News