Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ett steg närmare kvantdatorn

Publicerad: 18 November 2008, 07:30

Genom att använda ett superstarkt magnetfält går det att läsa av elektronernas spin under längre tid i en kvantdator.


Att bygga en kvantdator är inte så lätt har det visat sig, men nu har engelska och amerikanska forskare kommit ett steg närmare i alla fall. De har nämligen förlängt elektronernas livslängd med 5 000 procent.

Med livslängd menas i det här fallet den tid som det går att läsa av elektronens spin innan olika störningar gör det omöjligt. Just elektronens spin används för att lagra data i en kvantdator och tidigare har det varit svårt att hinna läsa av spinnet innan störningarna blivit för stora.

Forskarna använde ett magnetfält som var 25 gånger starkare än man normalt använder i kvantdatorer och det gjorde att den elström som behövs för att läsa av elektronernas spin inte orsakade lika mycket brus, något som annars förstör avläsningen.

Fördelen med en kvantdator är att den kan testa en enorm mängd olika möjligheter samtidigt. Den är därför många magnituder bättre än de bästa superdatorerna när det gäller parallella processer. Än är det dock långt kvar till en användbar kvantdator. Forskarna bakom den här lösningen hoppas kunna ha en kvantdator som löser riktiga problem om 15-20 år.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.