tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ett steg närmare osynlighetsmanteln

Publicerad: 16 januari 2009, 08:42

En ny version av ”osynlighetsmanteln” täcker ett större elektromagnetiskt spektrum, men än är det en bit kvar till riktig osynlighet.


Att kunna göra sig osynlig har länge varit dröm för människan och nu har forskare vid Duke University i USA konstruerat ett material som för oss ett steg närmare att förverkliga den drömmen. Det är samma forskarlag som för några år sedan presenterade en prototyp till ”osynlighetsmantel” som nu har förbättrat sin konstruktion.

Förbättringarna består i att manteln nu fungerar i ett större elektromagnetiskt spektrum än tidigare. Teoretiskt kan den nu täcka hela spektrat, men i den modell som existerar nu fungerar inte för synligt ljus så den som vill kunna gå på staden utan att synas får vänta ett tag till.

Forskarna är dock mycket nöjda med de förbättringar de gjort och beskriver skillnaden mellan den här versionen och den förra som ”natt och dag”. Det forskarna egentligen har gjort är att de förbättrat de algoritmer som beräknar hur materialet behöver se ut för att skapa osynlighet.

Manteln byggs upp av en typ av fiberglas och består av 10 000 bitar som monteras i parallella rader. 6 000 av dessa bitar har en unik form och det är dessa former och placeringen av varje individuell bit som algoritmerna nu kan beräkna bättre än tidigare.

Precis som den tidigare versionen fungerar manteln genom att böja elektromagnetiska vågor så de passerar förbi det område som ska döljas. I experiment har forskarna visat att manteln kan dölja en bula i ett material så att den inte syns.

Den mantel som forskarna byggt är mycket enklare än den som skulle krävas för att kunna hantera synligt ljus, men forskarna tror sig nu ha rätt metod för att skapa en sådan i framtiden. Så en dag kanske vi alla kan leka Harry Potter, men det lär inte bli årets julklapp på många år än.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev