Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ett träd för varje delegat och inga papper på Cop 25

Publicerad: 6 december 2019, 07:50

Varje klimattoppmöte söker sitt sätt att flytta fram positionerna och i stort och smått visa att man är med i matchen. Madrid, som hastigt fick ta över värdskapet, bjuder på fri kollektivtrafik, vill genomföra ett papperslöst Cop och planterar en Cop-skog, ett träd för varje deltagare, i en nationalpark utanför huvudstaden.


I Parque regional Curso Medio del Rio de Guadarrama kommer det att planteras ett träd uppkallat efter undertecknad, likväl som träd uppkallade efter miljöminister Isabella Lövin, Ragns-Sells hållberhetschef Pär Larshans, aktivisten Greta Thunberg, Chiles miljöminister Carolina Schmidt, FN:s generalsekreterare António Guterres och så vidare.

Regionen Madrid kommer att plantera över 25 000 träd i nationalparken, ett för varje inskriven deltagare på Cop 25. I det här sammanhanget meddelar Region Madrid också stolt att Madrid är en av få europeiska storstäder som har en nationalpark så nära stadskärnan att den kan nås med kollektivtrafik, bara en timme bort.

De nyplanterade COP-träden ska bilda en grön kil som sammanbinder tre skyddade grönområden. Ett symboliskt arv och evigt minne av att Cop 25. Även ett annat symboliskt beslut av arrangören handlar om att skogen ska stå kvar och göra sitt jobb som kolsänka.

Årets Cop ska också i största möjliga mån vara ett papperslöst evenemang. Det är förstås en fin tanke, men som redan nu har lett till kontroverser. Det handlar om den progressiva internationella miljörörelsens nyhetsbulletin Eco som har producerats som en daglig ”tidning” under alla FN:s miljömöten sedan Stockholm 1972.

Den här gången har miljörörelsen dock stött på patrull. Ecos tidningsutdelare är utslängda från Cop 25 med argumentet att det inte ska vara några papper här. Utdelarna har fått flytta ut i morgonkylan vid tunnelbaneuppgången där Aktuell Hållbarhet träffar Katherine Burnard från Nya Zeeland.
– Vi har protesterat med de ändrar sig inte. Vi måste stå bakom den här linjen, säger hon, visar med handen och sneglar på en vakt som uppenbarligen har som enda uppgift att se till att just den här regeln följs.

Eco ägnade  delar av torsdagens utgåva till att publicera bildbevis på allehanda pappersprodukter, koppar, broschyrer och förpackningar bland besökarna på mässområdet. Och vän av ordning kan också konstatera att häften av innehållet i den ”goodiebag” som delas på konferensen till 50 procent innehåller just papper.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.