Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Ett väldigt glädjande besked – förutsatt att det stämmer”

Publicerad: 18 augusti 2015, 07:46

Johanna Sandahl, ordförande på Naturskyddsföreningen, ser positivt på de uppgifter som gör gällande att Ojnareskogen på norra Gotland kommer skyddas.


Enligt vad Dagens Nyheter erfar så har Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommit överens om att skydda det omstridda området kring Ojnareskogen på norra Gotland. Därmed blir det av allt att döma ingen kalkbrytning i området.

För Naturskyddsföreningen, som jobbat med frågan i många år, är detta välkomna nyheter. Johanna Sandahl, ordförande på Naturskyddsföreningen, säger till Miljöaktuellt:

– Förutsatt att det stämmer är det förstås ett väldigt glädjande besked. Med de höga och unika naturvärden som området har så är det jätteviktigt att det skyddas. Men regeringen har ännu inte bekräftat detta, så vi avvaktar fortfarande.

Att just den här frågan blivit så stor tror Johanna Sandahl har att göra med framför allt två saker.

– Dels hänger det ihop med att området är så unikt och omistligt till sin karaktär, det är ju ett av de största och främsta områdena i sitt slag även i ett europeiskt perspektiv. Dels sätter det också fingret på den klassiska konflikten mellan jobb och miljö. Här har vi bland annat naturvärden och dricksvattenförsörjningen som ställs gentemot de jobb som skapas och som är viktiga för Gotland men som bara kvarstår ett antal år och sen är borta när kalkbrottet stänger så småningom.

Detta är också anledningen till att man från Naturskyddsföreningens sida nu vill se att regeringen skyddar området och samtidig lanserar ett sysselsättningspaket så att andra jobb kan skapas på Gotland.

Även Sveriges radio uppger att de har källor som bekräftat att området kommer skyddas och att ett formellt beslut från regeringen väntas komma den här eller nästa vecka.

___

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 18 augusti.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.