Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU: 2020-målen kräver 1 triljon euro

Publicerad: 11 november 2010, 08:21

Energisparmålen på 20 procent till år 2020 spricker. Åtminstone med nuvarande strategier, varnar EU-kommissionen. För att lyckas krävs energiinvesteringar på 1 triljard euro på tio år, bedömer kommissionen.


Ämnen i artikeln:

CleantechEuForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

På onsdagen riktade EU-kommissionen en skarp varning till medlemsländerna angående energisparmålen för 2020. Varningen återfinns i dokumentet ”Energi 2020 – A strategy for competitive , sustainable and secure energy” som rymmer en strategi för energipolitiken fram till 2020. Strategin redogör bland annat för de investeringar som krävs för att nå miljömålen.

”… det är osannolikt att den existerande strategin räcker för att nå alla 2020-mål, och den är helt och hållet otillräcklig för de mer långsiktiga utmaningarna”, skriver kommissionen i strategidokumentet.

Bland annat riktas kritik mot de inre elmarknaderna som är fragmenterade och inte har nått sin potential i termer av transparens, åtkomst och valfrihet. Energiföretagen har växt bortom de nationella gränserna men deras utveckling hämmas av mängder med regler och tillvägagångssätt.

Energitillgången är också en riskfaktor. För närvarande sker 45 procent av energiproduktionen inom EU med energikällor som alstrar låga utsläpp. Men brist på investeringar och tekniska framsteg gör att en tredjedel av produktionen på sina håll i EU kan gå förlorad till följd av begränsad livslängd hos installationerna, menar kommissionen.

För att klara 2020-målen krävs investeringar i storleksordningen 1 triljon euro. Pengarna krävs för att bland annat ersätta föråldrad kapacitet och för anpassningar av infrastrukturer som gör den funktionsduglig i en omgivning där kraven på energikällor med låga utsläpp förändras. Nuvarande infrastruktur saknar förmågan att låta förnybar energi konkurrera på lika villkor som traditionella energikällor, menar kommissionen.

Läs hela rapporten på EU:s webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.