Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-beslut: Företag ska rapportera icke-finansiell information

Publicerad: 30 september 2014, 08:38

EU:s ministerråd har klubbat ett nytt direktiv som kräver att större företag rapporterar icke-finansiell information.
– Det är viktigt för Europas konkurrenskraft och skapandet av fler jobb, säger Michael Barnier, kommissionär med ansvar för inre marknad och finansiella tjänster.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 30 september.

EU:s ministerråd har klubbat ett nytt direktiv som kräver att större företag rapporterar icke-finansiell information, bland annat miljö, socialt ansvar och frågor som rör medarbetare. Direktivet täcker in ungefär 6 000 europeiska företag med fler än 500 anställda. Bland annat rör det sig om bolag med koppling till offentlig sektor. Det här var det sista steget i beslutsprocessen och direktivet träder i kraft inom kort. Dock har medlemsländerna två år på sig att införliva direktivet i sina nationella lagstiftningar. Företag som berörs kommer att rapportera enligt de nya kraven först år 2017.

Nu ska kommissionen också utveckla icke-bindande riktlinjer för hur rapporteringen ska gå till, för att ge vägledning åt företag som omfattas av reglerna.

– Företag, investerare och samhället i stort kommer att dra nytta av den här ökade transparensen. Det är viktigt för Europas konkurrenskraft och skapandet av fler jobb, säger Michael Barnier, kommissionär med ansvar för inre marknad och finansiella tjänster i en kommentar.

Direktivet ger utrymme för företag att själva välja hur de rapporterar information, integrerat eller i en separat rapport. De kan också välja olika typer av rapporteringsstandarder. För att öka mångfalden i styrelser kommer de största företagen tvingas rapportera om mångfaldhetspolicys och sammansättning utifrån ålder, kön, utbildning med mera.

Steven Tebbe, chef för Carbon Disclosure Project Europe välkomnar beskedet:
– Investerare vill ha hela bilden och förstå vilka företag som bäst kan lyckas i en resursbegränsad ekonomi. Den här lagstiftningen flyttar finansiellt fokus från kort till lång sikt och innebär ett betydelsefullt tillfälle att öka EU:s konkurrenskraft.

Han uppmanar medlemsländer som nu ska tolka direktivet att sträva mot samstämmighet i EU.

På mötet enades ministrarna även om ett direktiv om att bygga upp en miniminivå av infrastruktur för alternativa bränslen och en bestämmelse om att hindra spridningen av invasiva arter.

Läs det ursprungliga förslaget från kommissionen här och en sammanfattning av vad ministerrådet kom fram till på sitt möte här.

Tips på utbildning:
Certifierad utbildning i GRI G4 – så lyckas du med hållbarhetsredovisningen!
Kurstillfällen: 21-22 oktober
eller 25-26 november.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.