Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU: Billigare nota för 30-procentsreform

Publicerad: 19 januari 2012, 09:17

Kostnaderna för att höja klimatambitionen sjunker i takt med den ekonomiska krisen. Men en 30-procentsreform skulle slå hårt mot länderna i östeuorpa, visar ett opublicerat EU-dokument


Ämnen i artikeln:

Eu

Det blir billigare än man trott att sänka utsläppen med 30 procent fram till 2020.

EU:s mål är att sänka utsläppen av koldioxid med 20 procent till 2020 räknat från 1990 – många argumenterar för att höja denna kvot till 30 procent. Ett sådant förslaget röstades emellertid ned i EU-parlamentet i fjol.

I mitten av 2010 uppskattade
Kommissionen att 20-procentsreformen skulle kosta 48 miljarder euro per år att genomföra istället för de 70 miljarder man räknat med två år tidigare. Kostnaderna sjunker i takt med den ekonomiska krisen.

Av samma anledning har nu tankarna på en 30-procentsreform fått nytt liv. I ett opublicerat dokument som nyhetsbyrån Euractive tagit del av skriver en arbetsgrupp på Kommissionen att 20-procentsmålet nästan säkert kommer att nås och att ”30-procentsmålet blivit betydligt billigare”.

Enligt dokumentet kommer 30-procentsreformen att kosta 33 miljarder euro extra per år jämfört med 20-procentsmålet – men det kommer att slå hårdare mot ekonomierna i central- och östeuropa.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.