Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU binder jordbruksstöd till miljökrav

Publicerad: 17 november 2010, 09:56

Delar av EU:s jordbruksstöd ska kombineras med miljökrav, föreslår kommissionen. För låga krav, anser europaparlamentarikern Lena Ek (C) som kallar förslaget fegt.


Ämnen i artikeln:

EuLena Ek

40 procent av EU:s totala budget går till jordbruksstöd och i dag ställs inga andra krav än att bönderna ska följa gällande lagstiftning. Enligt Vetenskapsradion vill dock EU-kommissionen ändra på det och är på väg med ett förslag om att en del av stödet kombineras med nya miljökrav. Ett exempel är besprutningsfria kantzoner på åkrar.

Europaparlamentarikern Lena Ek (C) tycker inte att förslaget är tillräckligt.
– Jag tycker att det här förslaget är fegt. Man kunde vara lite mer offensiv i skrivningarna och vilja lite mer. Jag tror att man hade kunnat få ut mycket mer för de här pengarna, säger Lena Ek till Vetenskapsradion.

Naturskyddsföreningen är kritisk till att de nya miljökraven bara kopplas till den delen av jordbruksstödet som kallas gårdsstöd. Den del av stödet som medlemsländerna själva disponerar över omfattas inte.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

EuLena Ek

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.