Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

EU blottar sin frihandelsagenda

Publicerad: 13 Oktober 2014, 09:27

Nu offentliggör ministerrådet EU:s förhandlingsagenda för frihandelsavtalet med USA. Det ska lugna en orolig miljövärld.


Ämnen i artikeln:

Vänsterpartiet

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 10 oktober.

Hittills har de hållits hemliga, men nu offentliggör ministerrådet EU:s förhandlingsdirektiv för samtalen med USA om ett frihandelsavtal. Ett efterlängtat besked eftersom många kritiserat diskussionerna för bristande transparens och oron varit stor för att EU:s miljö- och hälsokrav ska få stryka på foten. I utfrågningen av den aspirerande handelskommissionären Cecilia Malmström nyligen betonade hon att det krävs bättre transparens i förhandlingarna.

Det som väckt mycket oro i miljökretsar är den så kallade mekanismen för privat konfliktlösning, ISDS. Den ger företag möjlighet att stämma stater. Bland annat har Vänsterpartiet varnat för att USA kan stämma EU om vi genom högre miljökrav hotar bolagens vinster.

I det offentliggjorda dokumentet betonas dock att den harmonisering av vissa regler som eftersträvas för att undanröja handelshinder inte ska ske på bekostnad av vardera parts rätt att bestämma över exempelvis miljö- och hälsoskydd. När investeringsskydd kommer på tal i texten står det att EU och dess medlemsländer inte ska hindras från att fullfölja samhällsmål inom exempelvis miljö och sociala frågor.

EU:s handelskommissionär Karel de Gucht välkomnar beslutet och pekar på att han länge strävat efter det.
– Den visar ytterligare vårt åtagande att vara transparenta i förhandlingarna. Det gör att alla kan se exakt hur EU vill att det här avtalet ska bli, att det ska bidra till tillväxt och jobbskapande i Europa medan vi samtidigt lever upp till vårt åtagande att bibehålla en hög nivå av skydd av miljö, hälsa, säkerhet, konsumenter och dataintegritet.

Hur ett möjligt slutgiltigt avtal kan se ut är dock väldigt oklart i dagsläget då förhandlingarna förväntas pågå under lång tid.

Läs dokumentet här (pdf).

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Vänsterpartiet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.