tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU: ”Blygsamma framsteg för Reach”

Publicerad: 3 oktober 2012, 08:12

Stor kemikaliereform synas i sömmarna

Ämnen i artikeln:

Reach

Den sex år gamla kemikaliereformen Reach har utretts av EU-kommissionen. I oktober kommer unionen att revidera lagstiftningen. Det har satt fart på diskussionen om huruvida reformen lyckats eller inte, rapporterar Euractive.

Enligt Björn Hansen
vid EU:s miljödirektorat är det för tidigt att säga att reformen nått sin mål även om det finns tecken på att industrin börjat göra sina bedömningar utifrån lagstiftningens miljö- och hälsokriterier.

”Vi ser i alla fall anekdotiska bevis att det börjar fungera” sade han på en konferens som ordnades av den tyska kemijätten BASF i september.

Men bedömningen om reformens framsteg varierade bland deltagarna. Ann-Sofie Andersson, chef för internationella kemikaliesekretariatet Chemsec, menade att reformen fortfarande präglas av dåligt genomförande och brist på samarbetsvilja från industrin sida.

Den har enligt henne visserligen hjälpt till att föra upp några av de miljöfarligaste ämnena på ersättningslistan – men den dåliga kvaliteten på industrins registreringar blockerar arbetet med att hitta mindre farliga alternativ, menade hon.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev