fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”EU borde sträva efter 1,5 – inte 55”

Publicerad: 2 juli 2021, 09:06

EU-kommissionen ska under juli presentera sitt nya klimatpaket, för att nå 55 procents utsläppsminskningar till 2030.

Foto: sinonimas

Den 14 juli kommer EU-kommissionen med sitt ”Fit for 55”-paket, som ska vässa klimat- och energilagstiftningen för att klara det vässade målet om 55 procents utsläppsminskningar till 2030. Men det räcker inte eftersom EU då kommer missa 1,5-gradersmålet, konstaterar en miljöorganisation som samlar europeiska klimatorganisationer.

Ämnen i artikeln:

Klimatpolitik

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Den 14 juli väntas EU-kommissionen presentera sitt lagstiftningspaket för att nå målet om en 55-procentig minskning av växthusgasutsläppen till 2030, kallat ”Fit for 55”. Det var så sent som i december som målet höjdes från 40 procent, vilket föranleder lagstiftningspaketet. Men enligt miljöorganisationen Climate Action Network Europe, CAN Europe, borde kommissionen i det nya lagstiftningspaketet istället sträva efter att klara Parisavtalets 1,5-gradersmål. Enligt organisationen räcker nämligen inte målet på minus 55 procent för att klara 1,5-gradersmålet.

”Som en rik ekonomi likväl som en stor historisk utsläppare borde EU sträva efter utsläppsminskningar på minst 65 procent till 2030. Bara en så stor minskning kommer att motsvara EU:s rättvisa andel av vad som krävs för att nå Parisavtalets mål”, skriver CAN Europe i en kommentar.

CAN Europe vill nu göra om ”Fit for 55” till ”Fit for 1,5”. Detta eftersom målet på minus 55 procent enligt dem leder till farlig klimatförändring samtidigt som det är görbart att uppnå minus 65 procent. Det handlar enligt CAN Europe om att hela tiden fastställa den högsta möjliga ambitionsnivån.

Paketet som ska presenteras den 14 juli väntas innehålla en revision av EU:s viktigaste klimat- och energilagstiftning, såsom utsläppshandelssystemet, klimatramverket som fördelar klimatansvaret mellan medlemsländerna, LULUCF-förordningen om markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, energidirektivet och energieffektivitetsdirektivet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev