Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”EU bromsar FN-avtal om företags ansvar för mänskliga rättigheter”

Publicerad: 12 oktober 2018, 08:02

Foto: Foto av rådet: Adrian Grycuk/ Wikimedia Commons Illustration mänskliga rättigheter: Gordon Johnson/ Pixabay

FN har bjudit in till förhandlingar i Genève nästa vecka för att skapa ett globalt FN-avtal kring företags ansvar för mänskliga rättigheter. Men EU och USA bromsar processen. Hur Sverige ställer sig är oklart.


Nästa vecka har FN:s råd för mänskliga rättigheter bjudit in till förhandlingar i Genève för att skapa ett globalt FN-avtal kring företags ansvar för mänskliga rättigheter. Bakgrunden till avtalet är att det hittills varit svårt att ställa stora globala bolag som bryter mot mänskliga rättigheter till svars. Förhandlingarna har dock sinkats av bland annat USA och flera EU-länder, inklusive Sverige. Dessa länder anser nämligen att det föreslagna avtalet diskriminerar stora globala företag gentemot nationella företag.

Förra veckan antog dock EU-parlamentet en resolution där parlamentet uppmanar kommissionen och ministerrådet att delta konstruktivt i förhandlingarna kring FN-avtalet.
– Min bild är att USA och flera av EU:s medlemsländer vill döda hela processen. EU:s ministerråd har som exempel meddelat att EU inte kommer att medverka i förhandlingarna i Genève nästa vecka, säger EU-parlamentarikern Max Andersson (MP).

Exakt hur Sverige ställer sig i frågan är enligt Max Andersson än så länge oklart.
– Men det skulle vara jättekonstigt om Sverige inte deltar i förhandlingarna om en så här viktig fråga.

Både Frankrike och Storbritannien har i dag bindande regler för hur deras företag får uppföra sig utanför landets gränser. Sveriges har hittills satsat på att få företag att frivilligt respektera mänskliga rättigheter.
– Men i våras utreddes frågan av Statskontoret som föreslog skarpare svensk lagstiftning mot svenska företag som bryter mot mänskliga rättigheter utomlands, säger Max Andersson.

Läs utkastet till FN:s föreslagna avtal om företags ansvar för mänskliga rättigheter

Läs EU-parlamentets rapport om FN-avtalet

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.