Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU bygger digitalt jättebibliotek

Publicerad: 21 november 2008, 07:39

Genom att samla filmer, bilder, målningar, böcker och ljudinspelningar vill EU bevara Europas kulturarv för framtiden.


EU är nu på gång med att öppna de digitala portarna till sitt digitala museum, Europeana. Med en budget på 2,5 miljoner Euro om året ska Europeana samla in och visa upp digitala föremål som ger en bild av Europas kulturarv. Det handlar om filmer, bilder, målningar, böcker, tidningsartiklar och ljudinspelningar som alla ska kunna komma åt via webben.

Till att börja med är det bara en prototyp som är igång och i den finns ”bara” två miljoner objekt. Målet är att ha tio miljoner objekt 2010 när Europeana ska vara i full drift. Även det är förstås bara en droppe i havet jämfört med allt material som finns så en av utmaningarna blir att välja ut vilket material som ska få vara med.

En annan utmaning blir förstås att kunna lägga ut materialet på webben. Ungefär en procent av böckerna som finns i Europas vanliga bibliotek finns i digital form, men resten måste först skannas in och sedan publiceras.

Sedan har vi problemet med Europas alla språk. Att lägga ut Hemsöborna på Svenska ger förmodligen inte så mycket för Italienare och Irländare. EU satsar därför också 40 miljoner Euro på att utveckla tekniker för automatisk översättning. Något som i första hand behövs för att översätta de berg av dokument som EU producerar, men det kan också vara mycket praktiskt för att låta våra utländska vänner få reda på vad Carlsson och Madame Flod egentligen har för sig.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev