Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

EU: Carlgren söker stöd i parlamentet

Publicerad: 1 September 2009, 12:34

Det är bråda dagar för miljöminister Andreas Carlgren. Idag träffade han EU-parlamentets miljöutskott i Bryssel. Den svenske miljöministern sökte stöd för sin linje i de globala klimatförhandlingarna.


På presskonferensen efter mötet berättade Andreas Carlgren att det fortfarande finns ett stort underskott i klimatförhandlingarna. Budet från i-länderna uppgår i dagsläget till cirka 15 procents minskning av utsläppen till år 2020. Men det räcker inte för att klara 2-gradersmålet. EU driver på för att minska utsläppen med 30 procent.

Ett problem är att länder med snabbt växande ekonomier har för låga ambitioner, menade den svenske miljöministern. Han förväntar sig att de så kallade tillväxtekonomierna minskar sina utsläpp med i storleksordningen 30 procent under de närmaste 10-15 åren.

Andreas Carlgren berättade att han under de närmaste veckorna kommer att lyfta frågorna om finansiering av miljöteknik och andra åtgärder till u-länderna. Han ville inte ange hur mycket detta kommer att kosta i-länderna men poängterade hur viktigt det är att de finansiella mekanismerna utformas på rätt sätt.

Miljöministern berättade också om försöken att skapa en ny strategi för att rädda den biologiska mångfalden. Det måste gå att sätta ett pris på vad det kostar för samhället när olika ekosystem försämras och förstörs. På EU:s toppmöte i Strömstad nästa vecka kommer forskare och politiker att diskutera kopplingen mellan ekosystemens tjänster och effekter på ekonomin.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.