Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU: Därför måste vi fortsätta med utsläppshandel

Publicerad: 28 september 2009, 11:22

EG-domstolens underkännande av Polens och Estlands kvoter var ett tungt bakslag för handeln med utsläppsrätter. Nu väntar sex östeuropeiska länder på lättnader i miljökraven. EU:s miljödepartement försvarar systemet och menar att någon omförhandling inte är aktuell.


Ämnen i artikeln:

EtsUtsläppsrätter

EG-domstolen gav förra veckan Polen och Estland rätt sedan de klagat på alltför små kvoter i handeln med utsläppsrätter (ETS) för åren mellan 2008 och 2012. Nu försöker EU-kommissionen att begränsa skadorna som domen åsamkat klimatarbetet.

— Vi är mycket, mycket besvikna. Vi kommer att studera domen för att se om vi kan överklaga den, säger EU-kommissionens taleskvinna i miljöfrågor Barbara Helfferich.

Ytterligare sex östeuropiska länder har överklagat sina utsläppskvoter till EG-domstolen och väntar på besked, det är Bulgarien, Rumänien, Litauen, Lettland, Ungern och Tjeckien. Dessa kommer att tas upp till behandling.

Barbara Helfferich säger att det inte är aktuellt för andra medlemsländer att börja omförhandla sina kvoter på grund av EG-domen. Systemet och de nationella kvoterna ligger fast.

Kommissionen har underkänt många av planerna på nationella utsläppskvoter mellan 2008 och 2012. Estland och Polen fick sina förslag reducerade med 48 procent respektive 27 procent.
Det var då de vände sig till EG-domstolen.

Enligt domstolen har Kommissionen underkänt det polska faktaunderlaget alltför lättvindigt och brustit i granskningen av den estniska kvoten.

Miljökommissionär Stavros Dimas säger i ett pressmeddelande att han inte tror att en omräkning av kvoterna i Polen och Estland kommer att innebära någon större materiell skillnad.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

EtsUtsläppsrätter

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.