Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU: de får gratis utsläppsrätter till 2020

Publicerad: 20 december 2010, 12:31

EU:s statschefer har godkänt undantag från handeln med utsläppsrätter till år 2020, rapporter Euractive.


Ämnen i artikeln:

EtsUtsläppsrätter

Nu designas den framtida handeln med utsläppsrätter på världens största klimatmarknad, ETS. Frågan är vilka företag som kommer att få gratis utsläppsrätter för att de utsätts för hård internationell konkurrens.

Ministerrådet fastställde förra veckan kraven för 52 olika produktgrupper – plus värme och bränsle. Dessa kommer i sin tur att ligga till grund för hur många gratis utsläppsrätter som delas ut under den tredje handelsperioden mellan år 2013 och 2020.

EU-kommissionen identifierade i fjol 164 industrisektorer med höga kostnader för utsläpp av koldioxid och med stor utsatthet på den internationella marknaden. Fler företag inom dessa sektorer kommer att erbjudas gratis utsläppsrätter fram till 2020.

Företag i energiintensiva branscher som cement-, stål- och pappersindustri kan få upp till 100 procent av sina utsläppsrätter gratis jämfört med 80 procent för andra sektorer. Energibolag kommer däremot att få betala kostnaderna fullt ut.

Miljörörelsen har tidigare kritiserat undantagskraven och menat att de i praktiken subventionerar den kolintensiva industrin. Men detta tillbakavisas av företrädare från EU-kommissionens klimatdirektorat.

Riktlinjerna som föreslagits av Kommissionen och fastställts av Ministerrådet kommer att gälla till 2020. Antalet gratis utsläppsrätter kan minskas om ett nytt klimatavtal uppnås eller att risken för utflyttning av konkurrensutsatt industri minskar.

Reglerna måste godkännas av EU-parlamentet innan de träder i kraft.

Under den tredje
handelsperioden kommer 60 procent av utsläppsrätterna att auktioneras ut.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

EtsUtsläppsrätter

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.