söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU dömer ut regeringens vargpolitik

Publicerad: 21 december 2012, 10:50

Regeringens förslag om vargjakt bryter mot EU:s artskyddsregler, konstaterar EU:s miljökommissionär Janez Potocnik.

Ämnen i artikeln:

VargEuEu-kommissionenRegeringenJakt

Regeringen har tidigare lämnat en vargförvaltningsplan till EU-kommissionen, som innebär att man ska ”förbättra den svenska vargstammen” genom att skjuta vissa djur och samtidigt plantera in obesläktade vargar för att minska inavelsgraden.

EU:s miljökommissionär Janez Potocnik anser dock inte att regeringen har visat hur vargstammen ska förbättras genetiskt. Han menar bland annat att det hittills inte har fungerat i praktiken att flytta vargar, samt att den naturliga invandringen bara fungerat i några enstaka fall, eftersom vargarna behöver röra sig genom renbetesland, där de får jagas, rapporterar Sveriges Radios Ekot

Och att bara skjuta vargar är inte långsiktigt, enligt Potocnik, som kallar det hela ett brott mot EU:s regler om artskydd. Han menar även att vargförvaltningsplanen har hastats fram och att det saknas en vetenskaplig granskning. Miljöminister Lena Ek är inte nöjd med uttalandet.

– För det första vill jag säga att jag faktiskt är oerhört arg på kommissionen. Vi försöker hitta en balans mellan gynnsam bevarandestatus och hänsyn till människor och jag upplever att kommissionen bara tittar på den ena sidan, säger hon till Ekot.

Lena Ek har fortsatt stöd för vargjakten hos övriga allianspartier, men Naturvårdsverket tror inte att det går att besluta om jakt efter EU-kommissionens besked. För då hotar en domstolsprocess i EU, som kan ta flera år och dessutom minskar Sveriges handlingsutrymme ytterligare.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev