tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-domstolen: Stopp för vindkraft i skyddad natur

Publicerad: 20 april 2011, 07:30

Italien får klartecken för att stärka skyddet av värdefull natur mot vindkraft. Det är innehållet i en bedömning från EU-domstolen.

Ämnen i artikeln:

EuVindkraft

Italien får klartecken för att stärka skyddet av värdefull natur mot vindkraft. Det är innehållet i en bedömning (opinion) från EU-domstolen. Resultatet kan få stora konsekvenser för Sverige där befintliga reservat och Natura 2000-områden inte setts som något absolut stopp för en utbyggnad.

Italien inledde det rättsliga arbetet för att förbjuda vindkraft för kommersiellt bruk i Natura 2000-områden redan 2006. Syftet var att stärka landets naturskydd och säkra efterlevnaden av EU:s fågeldirektiv och habitatdirektiv.

Frågan hamnade i EU-domstolen sedan två italienska vindkraftsbolag fått avslag på deras ansökan att få bygga vindkraftverk i nationalparken Alta Murgia, även klassat som ett Natura 2000-område. Företagen hänvisade till EU:s direktiv för utbyggnaden av förnyelsebar energi (2001/77).

I en publicerad bedömning (C‑2/10) förra veckan skriver EU-domstolens generaladvokat Jan Mazak att den italienska förvaltningsdomstolen gjorde rätt i att stoppa projektet. Vindkraften kan enligt hans bedömning förstöra nationalparken och fågelpopulationen i området.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev