Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-domstolen stoppar Spaniens kontroversiella kolplaner

Publicerad: 5 november 2010, 11:37

Spaniens kontroversiella planer att tvinga elproducenterna att köpa inhemsk kol stoppas nu av EU-domstolen.


Ämnen i artikeln:

EuKolkraftPolitik

Spaniens kolindustri är i kris på grund av minskad efterfrågan. Därför har regeringen under sommaren och hösten försökt rädda branschen genom en lag som tvingar landets eloperatörer att köpa 10 miljoner ton kol årligen fram till år 2014.

Kritiker konstatderade att planen skulle bli extremt dyr för elproducenterna, uppemot 592 miljoner euro bara för perioden november 2010 till december 2011. Dessutom beräknas planen öka den spanska energisektorns koldioxidutsläpp med 20 procent.
Trots detta godkändes planen av EU-kommissionen i september i år och den 2 oktober trädde lagen i kraft.

I onsdags gick emellertid EU-domstolen in och visade sin sällan använda kraft på miljöområdet genom att tillfälligt stoppa Spaniens planer. Det meddelade nyhetsbrevet ENDS på torsdagen. EU-domstolen meddelade också att man inom två till tre månader kommer att besluta om ett fullständigt åläggande och en undersökning av EU-kommissionens beslut i september – något som krävts av spanska elproducenter och miljöorganisationer.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

EuKolkraftPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.