Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU enas om klimatneutralitet – Polen utanför

Publicerad: 13 december 2019, 10:14

EU:s premiärministrar samlades i Bryssel.

Foto: EU

EU-länderna enades sent i går om målet att nå klimatneutralitet till år 2050. Polen ställer sig dock utanför överenskommelsen.


EU-länderna enades sent i går om målet att nå klimatneutralitet till år 2050. Beslutet kom dagen efter att EU-kommissionen presenterade sin gröna giv, med stort fokus på en rättvis omställning för länder med stort kolberoende. Trots det står Polen fortfarande utanför överenskommelsen, då landet inte anser sig kunna nå målet. En fråga som Europeiska rådet, där medlemsstaternas stats- eller regeringschefer ingår, ska återkomma till i juni 2020.

”Klimatneutralitetsmålet måste uppnås på ett sätt som innebär att man bibehåller EU:s
konkurrenskraft, inbegripet genom att man tar fram verkningsfulla åtgärder för att råda bot på koldioxidläckage på ett sätt som är förenligt med WTO:s regler”, skriver Europeiska rådet i en kommentar till beslutet.

Beskedet om att EU satt som mål att bli världens första klimatneutrala världsdel välkomnas brett. Samtidigt riktas kritik mot att målet inte räcker för att leva upp till 1,5-gradersmålet.

”Beslutet ett stort kliv i rätt riktning även om det inte räcker. För att vara i linje med 1,5-gradersmålet bör EU vara klimatneutralt senast 2040”, skriver WWF i en kommentar.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.