måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU får inte bestämma utsläppsnivåer

Publicerad: 25 september 2009, 09:07

EU-kommissionen får inte bestämma över enskilda medlemsländers utsläppsminskningar. Det är ländernas rättighet att bestämma över sina egna. Det slår EU:s domstol fast i en dom som kan få konsekvenser för EU:s klimatmål.

Ämnen i artikeln:

Cop 15UtsläppsrätterEu

Polen och Estland fick rätt mot EU-kommissionen. EU:s domstol i Luxemburg slår fast att kommissionen överskred sina befogenheter när den påtvingade de båda länderna kvoter för minskningen av sina koldioxidutsläpp.
Tidigare har Slovakien fått rätt i domstolen och nu väntar ett flertal medlemsstater i östra Europa på samma besked, uppger Svenska Dagbladet.

När EU utvidgades 2004 kunde kommissionen och med nya medlemsländerna inte komma överens om hur deras utsläppsrätter skulle beräknas, vilket slutade med att kommissionen försökte påtvinga länderna vissa utsläppsnivåer.
Domstolen i Luxemburg har nu alltså slagit fast att det är medlemmarnas rättighet att bestämma om sina egna nivåer inom systemet för handel med utsläppsrätter.

Domen kan få flera negativa konsekvenser för klimatarbetet, skriver Svenska Dagbladet. Om länderna får bestämma sina egna kvoter finns det risk att de blir generösare vilket i sin tur äventyrar hela tanken bakom systemt för handel med utsläppsrätter. I förlängningen skulle det också kunna äventyra EU:s klimatmål.
Domen underlättar heller knappast förberedelserna inför Köpenhamnsmötet Cop 1,5 där EU förväntas ha en ledande roll. EU-länderna ska den närmaste tiden försöka enas kring finansieringen av EU:s klimatomställning, vilket är en tillräckligt stor uppgift även utan att utdläppsnivåerna dessutom ska behöva omförhandlas.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) säger till Svenska Dagbladet att domen kan på verka klimatarbetet så att tempot sänks, men han är inte orolig för själva målen.
– Det är helt klart att EU:s mål för 2020 ligger fast, det påverkas inte av utslaget, säger Andreas Carlgren
Miljöministern menar att domen endast avser Polens och Estlands utsläppsplaner under 2008 till 2012, vilka är kopplade till EU:s åtaganden enligt Kyoto-protokollet. 2013 öppnar EU:s inre marknad för utsläppsrätter, då kommer inga utsläppsrätter att att fördelas till de enskilda medlemsländerna.

 Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev