torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU förbjuder import av olagligt virke – trots svenskt motstånd

Publicerad: 21 juni 2010, 07:45

Sverige ledde motståndet mot ett EU-förbud mot import av illegalt virke, skriver nyhetsbrevet ENDS Daily. Men i förra veckan drevs ett förbud igenom ändå.

Ämnen i artikeln:

EuJuridikPolitik

EU:s medlemsstater gick med på EU-parlamentets krav på förbud efter att ett kompromissförslag lagts fram av förhandlare.

De som ville ha ett förbud var Spanien, Belgien, Danmark, England och Holland. Andra länder fruktade att mindre företag skulle lida skada av förbudet, enligt ENDS Daily.

Det var under Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd som förslaget till lagstiftning passerade ministerrådet i den så kallade första läsningen och det var då som Sverige drev på för en negativ linje.

Den överenskommelse som nu nåtts är alltså en kompromiss mellan medlemsländerna och EU-parlamentet. Kompromissen innebär att företag som placerar timmerprodukter på marknaden för första gången kommer hållas lagligen ansvariga och kommer att tvingas införa så kallade ”due diligence”-system där det är tydligt varifrån virket kommer.

Handeln inom EU omfattas enligt kompromissen av mindre stränga krav, men detta kan ändras av medlemsländerna när de ska införa reglerna i nationell lagstiftning.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev