Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU förbrukar 2,8 jordklot per år

Publicerad: 9 maj 2019, 08:39

Om hela jordens befolkning konsumerade som EU skulle resurserna ta slut redan imorgon.

EU invånare förbrukar motsvarande 20 procent av jordens resurser trots att invånarna endast utgör sju procent av jordens totala befolkning.


Imorgon infaller EU:s Overshoot Day, som bygger på idén om att ifall världens medborgare konsumerade som EU:s medlemsländer skulle den årliga budgeten av förnybara resurser vara spenderad vid det här laget. Fram till 1970-talet levde jordens befolkning inom ramen för planetens resurser. Men de senaste decennierna har Overshoot Day krypit sig tidigare och tidigare bak på året. I topp av EU:s förbrukning ligger Sverige, som konsumerar motsvarande fyra planeters resurser.

Av EU:s totala ekologiska fotavtryck är koldioxidutsläpp den största boven, med en motsvarighet av 60 procent av de totala fotavtrycken. Detta leder bland annat till förlust av biologisk mångfald, vattenbrist och ökat extremväder i form av bränder och torka
“För att på global nivå hålla klimatförändringarna i linje med Parisavtalet med sikte på 1,5 grader och nå nettonollutsläpp 2050 måste världen halvera koldioxidutsläppen vart tionde år. EU, med stora utsläpp och goda möjligheter, bör ta ledningen och nå nettonollutsläpp redan 2040. Men för att nå dit behöver vi ställa om och effektivisera energisystem och transporter, kraftigt minska matens klimatpåverkan och satsa på en mer hållbar konsumtion”, säger Ola Hansén, senior klimatexpert hos WWF, i en kommentar. Jordens globala Overshoot Day landade jämförelsevis 11 oktober år 1990, 23 september år 2000 och 8 augusti år 2010.

lilly.stefansson@bonniernews.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.