Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU förespråkar koldioxidskatt

Publicerad: 15 april 2010, 11:04

I en rapport från EU-kommissionen föreslår man koldioxidskatter som ett instrument för Europas regeringar som vill komma åt de budgetunderskott som uppstätt i och med lågkonjunkturen.


Ämnen i artikeln:

EuPolitik

I en rapport som EU-kommissionen släppte på tisdagen presenterades en rad verktyg till unionens regeringar som måste få bukt på sina budgetunderskott från den ekonomiska krisen. Ett av instrumenten som föreslogs var koldioxidskatter.

Koldioxidskatter har varit kontroversiella i EU och bara Sverige och ett fåtal andra länder har idag koldioxidskatter. Förslag finns dock på att införa gemensamma koldioxidskatter i EU och det har sagts att förslag kommer att läggas under våren. Frågan har emellertid avvisats flera gånger genom åren och för att en gemensam koldioxidskatt ska bli verklighet krävs att alla EU-länder ger förslaget sitt stöd.

EU-kommissionens rapport i veckan, och förslaget om kolidoxidskatter, kan emellertid tyda på en vändning i attityder mot koldioxidskatter. Intressant är att förslaget inte i första hand presenteras för att värna om klimatmålen, utan istället för att stärka ländernas statskassor. Rapportens författare påpekar emellertid att koldioxidskattens slutgiltiga mål är beteendeförändringar. Förändringar som gör att intäkterna fårn skatten successivt minskar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

EuPolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.