Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-förslag om förbud mot mikroplast

Publicerad: 30 januari 2019, 14:18

Foto: Wikipedia/gentlemanrook

EU:s kemikaliemyndighet har presenterat ett förslag på förbud mot mikroplaster som avsiktligt tillsats i produkter.


EU:s kemikaliemyndighet, Echa, har gjort en översyn av hälso- och miljöeffekterna av mikroplaster som avsiktligt tillsätts i produkter för konsumenter och professionell användning. Slutsatsen från Echa är att ett förbud mot avsiktligt tillsatta mikroplaster kan rättfärdigas.

Om förbudet går igenom kan utsläppen av mikroplaster minska med 400 000 ton över de kommande 20 åren. Echas bedömning visar att avsiktligt tillsatta mikroplaster i huvudsak ackumuleras i jordar, eftersom partiklarna samlas i avloppsslam som används som gödselmedel inom jordbruket. En mindre andel av dessa mikroplaster släpps ut direkt i hav och vattendrag.

Förbudet omfattar en lång rad produkter såsom exempelvis kosmetika, tvättmedel, byggmaterial och medicin samt produkter som används inom jordbruket. Jordbrukssektorn väntas påverkas mest av det förslagna förbudet eftersom det är den största källan till avsiktligt tillsatta mikroplaster.

Echa menar att potentiella negativa effekter av mikroplaster är en anledning till oro. När mikroplasterna väl har nått naturen kan de stanna där i tusentals år och är ”praktiskt taget omöjligt att få bort”. I nuläget är det emellertid svårt att bedöma vad detta kan få för konsekvenser för människor och miljön på lång sikt. Tillgången till data är låg och därför hävdar Echa att det är svårt att göra riskbedömningar. Kemikaliemyndigheten konstaterar dock att mikroplast och nanoplast har tagit sig in livsmedelskedjan, men det är ännu oklart vilka effekter detta kan få för människors hälsa.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.