Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-förslag sågas: ”små miljövinster och ökad byråkrati”

Publicerad: 2 mars 2012, 09:54

EU-kommissionens utkast till jordbrukspolitik 2014-2020 får svidande kritik.

Ämnen i artikeln:

Eu

Problemen med det nya förslaget är många, enligt Jordbruksverket. Den ursprungliga tanken var att politiken skulle förgrönas, alltså att det skulle bli lättare för jordbrukarna att förbättra miljön. Men den svenska myndigheten är kritisk: "små miljövinster och ökad byråkrati" är ett av slagorden i pressmeddelandet.

Den största kritiken är att EU inte kan lösa alla lokala frågor med globala lösningar.
‒ Det är möjligt att reglerna är bra i många områden, men de är inte anpassade för alla områden, säger Harald Svensson, chefsekonom vid Jordbruksverket, till Miljöaktuellt.

Till exempel finns förslaget på att varje odlare måste odla minst tre grödor under samma år och att ingen gröda får stå för mer än 70 procent. Detta ska bidra till ökad biologisk mångfald och minskat näringsläckage. Harald Svensson säger att det är bra regler för bördiga jordbruksbygder, men anser att det kan slå alldeles för hårt mot skogsbygderna.
‒ Finland har samma förutsättningar som vi i Sverige och vi samarbetar en del med dem. Men allt är inte dåligt i förslaget, det finns bra saker också, påpekar Harald Svensson.

Han syftar på förslaget om utjämning av stöd mellan jordbrukare. Harald Svensson berättar att stödet inte är kopplat till produktionen, eftersom det anses snedvrida produktionen. Istället har man bestämt att stödet ska baseras på produktionen vid en viss tidpunkt. I det här fallet ett medeltal för (cirka) 2000-2002 års produktion. Mycket kan ha hänt sedan dess och enligt Harald Svensson finns det personer som kan kvittera ut stöd även fast de inte längre brukar jorden.
‒ De som hade kött- eller mjölkproduktion strax efter sekelskiftet, de får rätt höga stöd, oavsett om de har produktion idag eller inte. Det är något som EU tycker ska åtgärdas, och det tycker vi också, säger Harald Svensson till Miljöaktuellt.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev