Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-förslag samlar underskrifter för europeisk flygbränsleskatt

Publicerad: 10 maj 2019, 05:42

Foto: Wikipedia/Johan Wessman

Skatt på flygbränsle kan snart bli en fråga för EU-kommissionen att bita i. Ett officiellt medborgarinitiativ samlar nu underskrifter för att sätta krav på EU-kommissionen att vidta åtgärder för en europeisk flygbränsleskatt.


EU-kommissionen har i dag publicerat ett medborgarinitiativ som samlar underskrifter för att EU:s medlemsländer ska införa en skatt på flygbränsle. Initiativet kommer från en grupp studenter vid Maastricht University som vill att kommissionen ska uppmana EU:s medlemsländer att introducera en skatt på fossilt flygbränsle för inrikesresor och resor inom Europa.

Om initiativet får mer än en miljon underskrifter från åtminstone sju olika medlemsländer under det kommande året måste kommissionen analysera förslaget och reagera inom tre månader. Kommissionen kan välja att gå vidare med förslaget och föreslå en flygskatt på europeisk nivå. Kommissionen kan också välja att inte ta vidare förslaget, men det kräver en motivering till beslutet.

Förslaget har ännu inte analyserats i detalj av kommissionen, men en initial bedömning visar att förslaget är formellt korrekt.

”Enligt EU-fördragen kan kommissionen vidta åtgärder för att harmonisera omsättningsskatter, punktskatter och andra indirekta skatter eller avgifter. Kommissionen anser därför att initiativet uppfyller de rättsliga kraven och har beslutat att registrera det”, skriver EU-kommissionen i en kommentar.

I praktiken innebär det att EU-kommissionen har rätt att föreslå en harmoniserad skatt inom EU. Men ett sådant beslut kräver att alla 28 EU-länder ställer sig bakom beslutet.

Kommissionen har även beslutat att registrera ett medborgarförslag om stigande skatt på fossila bränslen med utdelning direkt till medborgarna. Även detta förslag bedömer kommissionen som juridiskt möjligt för att genomföra.

Sedan 2012 finns det en möjlighet för EU-medborgare att lämna in medborgarinitiativ som innebär en möjlighet att påverka den politiska dagordningen. Det finns redan exempel på medborgarförslag som har påverkat politiskt beslutsfattande. Det mest framstående exemplet är det nya dricksvattendirektivet där ett medborgarförslag har lett till att krav om rent dricksvatten till alla är en del av direktivet.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.