Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU ger grönt ljus för gröna Volvo-lån

Publicerad: 5 juni 2009, 09:11

EU-kommissionen godkänner de svenska lånegarantierna. Det är nu fritt fram för EIB-lån till Volvo PV.


Ämnen i artikeln:

Volvo

”Lånen skulle medfinansiera utvecklingen av miljövänliga bilar”, skriver kommissionen i ett pressmeddelande på fredagen.

– De statliga garantierna skulle bidra till Volvos investeringsprojekt för miljövänliga bilar utan att ge upphov till otillbörlig snedvridning av konkurrensen”, sa Neelie Kroes, kommissionären med ansvar för konkurrensfrågor, i pressmeddelandet.

Volvo planerar att använda lånen på 500 miljoner euro till sitt 1,9 miljardersprojekt för att minska bilarnas utsläpp och förbättra deras energieffektivetet, skriver kommissionen vidare. Lånen, om de tas, tillhandahålls i fem omgångar under 2009 och 2010.

Regeringen välkomnar beskedet, skriver näringsdepartementet.

– Regeringen har under de senaste veckorna fört en intensiv dialog med EU-kommissionen om att få lånegarantierna beviljade. Volvo Personvagnars ägare Ford har samtidigt sagt att de är beredda att återkomma till regeringen när ägarfrågan har klarnat, säger näringsminister Maud Olofsson i en kommentar.

– Med dagens besked från kommissionen ökar möjligheterna för Ford och Volvo Personvagnar att få ta del av lånen från Europeiska Investeringsbanken, säger Olofsson.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Volvo

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.