Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU höjer tonen mot isländsk valjakt

Publicerad: 16 september 2014, 10:18

EU protesterar mot Islands kommersiella jakt på sill- och vikval.


Ämnen i artikeln:

Eu

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 16 september.

Island fortsätter med sin kommersiella jakt på valar, framför allt sill- och vikval. Nu riktar EU och ett stort antal länder kraftig kritik mot landet och dess handel med valprodukter.

I ett brev som lämnades över till den isländska regeringen under måndagen förklarar EU sin djupa oro över storleken på valjakten och landets fortsatta trots mot reglerna i den Internationella Valkommissionen (IWC).

Kritiken riktar sig främst mot den ökade fångsten av sillval under de senaste fem åren. Den isländska fångstkvoten uppgår till totalt 770 sillvalar och det är långt över IWC:s rekommendationer. Islands politik bryter, enligt EU, både mot IWC:s moratorium och mot konventionen till skydd av hotade djur och växter (Cites).

”Vi hoppas att den isländska regeringen verkligen överväger fördelarna med att stoppa den kommersiella valjakten och återgår till sin position att acceptera moratoriet som IWC utfärdade 1986”, skriver Matthias Brinkmann, EU:s isländske ambassadör.

Länk till EU-kommissionens skrivelse

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.