fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU inför Cop 26: Medlemsländerna lever inte upp till Parisavtalet

Publicerad: 13 oktober 2021, 09:34

Pär Holmgren var med och röstade igenom Cop 26-resolutionen i EU:s miljöutskott.

Foto: Fredrik Persson / TT

Miljöutskottet i EU-parlamentet har röstat igenom Cop 26-resolutionen med krav på omedelbar utfasning av fossila bränslen och stopp för fossila subventioner till 2025.

Ämnen i artikeln:

EuFossila BränslenParisavtalet

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I går klubbade EU-parlamentets miljöutskott igenom Cop 26-resolutionen med stor majoritet, 60 röster för och 15 röster emot. I den finns krav på att fossila bränslen ska fasas ut så fort som möjligt, att fossila subventioner avskaffas till 2025 och att medlemsstaterna ska öka sin klimatfinansiering. Dessutom pekar resolutionen på att medlemsländerna inte lever upp till Parisavtalet utan i stället ökar utsläppen till 2030.

– I stort sett är jag nöjd med resolutionen. I miljöutskottet sitter relativt medvetna medlemmar från de andra politiska grupperna och nu börjar de flesta förstå allvaret och då blir det enklare att få till en bra dialog. Det är dock tveksamt om ett så självklart krav som ett slut för fossila subventioner går igenom i det mer konservativa EU-parlamentet, säger EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP), till Aktuell Hållbarhet.

Nästa vecka ska resolutionen upp för omröstning i EU-parlamentet och den bedöms gå igenom. Frågan är dock hur slutprodukten kommer bli. Alla olika partigrupper kommer yrka på olika ändringsförslag.

– Jag hoppas att EU med en tuff resolution kan skicka en viktig signal till Joe Biden och hans medarbetare. Vi måste tydliga med att erkänna vår egen del men måste också peka på att i princip inga andra aktörer i världen heller är i linje med Parisavtalet. Det är fullständigt oacceptabelt att världen har en så platt klimatpolitik när vi ändå är så överens på papperet, säger Pär Holmgren.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev