Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

EU: Ingen harmoniserad kemilagstiftning med USA

Publicerad: 7 Oktober 2014, 08:59

USA och EU kommer inte att få en harmoniserad lagstiftning kring kemikalier i och med det frihandelsavtal som länderna förhandlar om. Det menar företrädare från båda håll.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 7 oktober.

Frihandelsavtalet mellan EU och USA, Transatlantic Trade and Investment Partnership förkortat TTIP, kan dela på arbetet för att utvärdera och pröva kemiska produkter. Men det är inte aktuellt att harmonisera lagstiftningarna. Det framgick vid en presskonferens efter den sjunde förhandlingsrundan parterna emellan.

USA:s chefsförhandlare Dan Mullaney framhöll att de båda systemen för kemikaliekontroll är uppbyggda på olika sätt och att en samordning kan spara in på kostnader och effektivisera arbetet. Men varken han eller EU:s förhandlare Garcia Bercero menade att det är frågan om någon harmonisering.

TTIP är ett prioriterat område för den nya EU-kommissionen. Garcia Bercero försäkrade att arbetet med frihandelsavtalet inte kommer att försena införandet av EU:s egen lagstiftning på området.

Det är ännu inte bestämt om kemikaliesektorn kommer att omfattas av frihandelsavtalets omdiskuterade tvistlösningsmekanism eller inte.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.