Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-ja till omstritt fiskeavtal

Publicerad: 22 februari 2011, 09:19

Det hjälpte inte att Sverige röstade nej till ett nytt fiskeavtal med Marocko. En majoritet av länderna röstade ja. Det står klart efter måndagens ministerrådsmöte i Bryssel.


Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonEu

Sverige, Danmark och Storbritannien röstade nej till en förlängning av fiskeavtalet. Finland och Tyskland lade ner sina röster. Men resten av EU-länderna lade inga hinder i vägen.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson menar att avtalet strider mot folkrätten – eftersom en del av fisket sker utanför det ockuperade Västsahara – och hoppas att avtalet ska stoppas när EU-parlamentet ska ta ställning till det färdigförhandlade resultatet senare under året.

EU har betalat 144 miljoner euro för att få fiska i vattnen utanför Marocko under de senaste fyra åren. De allra flesta av de 119 fiskebåtarna är spanska. Avtalet är viktigt för att ge jobb åt elva fiskeflottor inom EU, skriver beslutsfattarna.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonEu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.