Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU kan ge länder rätt att förbjuda GMO-växter

Publicerad: 11 november 2014, 11:41

I ett ovanligt drag från EU:s lagstiftare kan medlemsstater framöver få rätten att överpröva GMO-grödor som redan godkänts på EU-nivå. I eftermiddag drar de troliga slutförhandlingarna igång.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 11 november.

Som en del i paketet av regleringar för nya livsmedel ritades framtiden för GMO-grödor om idag i EU-parlamentets miljöutskott. Om förslaget håller så får medlemsstater framöver möjligheten att under vissa förutsättningar införa nationella eller regionala förbud mot GMO-grödor som redan godkänts på EU-nivå. Under de fyra år som förslaget diskuterats på EU-nivå har just dessa förutsättningar varit anledningen till mest diskussion. Den ansvariga liberala parlamentarikern Frédérique Ries från Belgien går i eftermiddag in i förhandlingar med ministerrådet. En överenskommelse bör nås innan juni 2015, då parlamentet planerar att hålla sin slutliga omröstning.

– Vi tycker att vi har givit medlemsländerna fler tydliga mandat för hur de ska kunna införa begränsningar. Men jag vågar inte spekulera i om alla dessa kommer att gå igenom förhandlingarna, säger miljöutskottets parlamentariker Jytte Guteland (S).

Enligt förslaget från parlamentet ska bland annat lokala förutsättningar och ytterligare miljöhänsyn kunna ligga till grund för restriktioner. Miljöorganisationer har uttryckt oro för att de nationella förbudsmöjligheterna kan leda till långvariga rättsmål där GMO-producenter kan ifrågasätta de grunder som anges av staterna.
Samtidigt har producenterna uttryckt oro för att grunderna som nu kan användas inte håller vetenskapliga mått.

Den övergripande frågan om hur nya produkter ska tas in på EU:s marknad är också tillbaka på agendan sedan förra veckan. Frågan om klonade varor som senast stoppade paketet av regleringar för nya livsmedel 2011 har lyfts ut och ska komma i ett eget paket. Förslaget rör etablering av produkter som tagits in på den europeiska marknaden efter 1997 då det senaste direktivet togs fram. Bland de kontroversiella delarna kvarstår också produkter innehållandes nanomaterial. Frågan om endast märkning ska räcka, eller om gränsvärden ska tas fram, lär bli nästa stötesten i Bryssel.

Just nu väntar flera GMO-grödor på att få beslut om sin framtid i EU.

Se hela listan av nya livsmedel.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.