tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU kan rädda krisande klimatmarknad

Publicerad: 25 augusti 2011, 07:19

De marknadsekonomiska mekanismerna knutna till FN:s Kyotoprotokoll krisar i de dåliga tiderna. Nu sätter många hoppet till att EU slåss för att rädda affärerna i de kommande förhandlingarna.

Ämnen i artikeln:

CdmKyotoprotokolletUtsläppshandel

Gröna investeringar med CDM-krediter (Clean Development Mechanism) – utnämnd till världens sämsta värdepapper – har under det senaste året sjunkit till en femtedel. Nu funderar EU-politiker på att försöka rädda den knäande handeln.

Chanserna att få fram en förlängning av FN:s Kyotoprotokoll har minskat dramatiskt sedan flera stora länder hoppat av. I november ska representanter från 183 länder träffas i Sydafrika för att se om det mot alla odds går att få fram en förlängning efter 2012.

Den osäkra framtiden för klimatavtalet sätter ett frågetecken framför handeln med utsläppskrediter som bygger på industriländernas bindande åtaganden. Tidigare i år sade EU nej till ett förslag att förlänga protokollperioden och utvidga CDM-systemet.

Under de närmaste veckorna ska representanter för EU:s 27 medlemsländer diskutera om de vill satsa på en förlängning av Kyotoprotokollet fram till 2018. Deras ställningstagande kommer att slås fast på ett miljöministermöte i oktober.

Ett viktigt skäl att stödja en sådan förlängning skulle vara att rädda handeln med CDM-krediter efter 2012. En EU-källa uppger till nyhetsbrevet Euractive att stödet för en sådan förhandlingsposition stärkts under senare tid.

”Många parter vill behålla Kyoto-protokollet och dess mekanismer, kanske skulle det vara möjligt att behålla mekanismerna utan att ratificera protokollet” säger personen till Euractive.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev