Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU kan stoppa klimatsmarta kostråd

Publicerad: 3 september 2009, 02:00

Livsmedelsverkets nya råd för hälsosam och klimatsmart kost kan stoppas av EU. Enligt EU-kommissionen kan uppmaningen att handla närproducerat strida mot unionens lagar om fri rörlighet.


Ämnen i artikeln:

EuLivsmedelsverket

Livsmedelsverket har tagit fram kostråd som tar hänsyn till såväl hälsa som klimat och miljö. De har utformats i samarbete med Naturvårdsverket och skickades i början av sommaren till EU för godkännande så att de skulle vara färdiga att publiceras nu.

Men EU-kommissionen är negativ och tvingar verket att skjuta upp publiceringen. Anledningen är att råden enligt kommissionen kan strida mot EU:s lagar om fri rörlighet för varor. De svenska kostråden är de första i sitt slag i något medlemsland, men kommissionen drar paralleller till tidigare initiativ att främja inhemska produkter som ansågs strida mot den fria rörligheten.
– Eftersom det ännu inte finns någon erfarenhet av hur miljöskäl ska vägas mot handelshindrande effekter är det inte helt oväntat att kommissionen framför dessa synpunkter, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Senast 26 november ska Livsmedelsverket inkomma med svar på kritiken.
– Just nu undersöker vi hur vi ska svara på kommissionens synpunkter. Vi kommer att gå igenom det vetenskapliga underlaget som ligger till grund för råden igen och se hur vi kan förtydliga råden. De miljösmarta matvalen har redan fått en hel del positiv internationell uppmärksamhet och vi är övertygade om att det här är rätt väg att gå, säger Inger Andersson.

Tidigare har Livsmedelsverkets råd om hälsosam kost fått kritik för att de inte har tagit hänsyn till miljöaspekter som exempelvis hotade fiskarters status. De nya förslagen är därför framtagna i samarbete med Naturvårdsverket och de två myndigheterna har fått medel av Miljömålsrådet för arbetet.
Enligt Livsmedelsverket står livsmedelsproduktionen för cirka en fjärdedel av de svenska konsumenternas klimatpåverkande utsläpp. Avsikten med råden är först och främst att ge konsumenterna bra beslutsunderlag, men också att inspirera myndigheter i andra länder att följa efter, enligt Inger Andersson.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

EuLivsmedelsverket

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.