onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU kan stoppa Polen från att använda tågpengar i vägprojekt

Publicerad: 20 april 2011, 07:47

EU kan komma att kräva tillbaka stödpengar från Polen, som planerar att använda öronmärkta järnvägspengar i ett investeringsprogram för vägtrafiken.


Brian Simpson, ordförande i Europaparlamentets transportutskott, uppmanar den Europeiska kommissionen att stoppa Polens planer på att använda öronmärkta järnvägspengar från EU – 1,2 miljarder euro – i ett invetseringsprogram för vägtrafiken, rapporterar nyhetsbyrån Ends.

I ett brev till transportkommissionären Siim Kallas poängterar den brittiska parlamentsledamoten att överföringen av EU-medel går emot de prioriteringar som unionen kommit överens om. Han menar att vägtransporter redan får en oproportioneligt stor andel av sammanhållningsfonderna jämfört med järnväg och sjöfart, och att initiativ som detta riskerar att öka klyftan ytterligare.

Under perioden 2007-2013 går cirka 41 miljarder euro till väginfrastruktur och 23 miljarder euro till järnvägarna. European Rail Freight Association (ERFA) har varnat för att budgetnedskärningar kan få allvarliga sekvenser för järnvägssektorn i Polen, som har den näst största marknaden för godstransporter i Europa.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev